06 mei

H. Francois de Montmorency Laval2H. François de Montmorency-Laval (1623-1708), missionaris en bisschop.

François kwam uit Chartres, Frankrijk, en was van adellijke afkomst. Hij werd echter priester en al snel aartsdiaken van Evreux. In 1658 werd hij door paus Alexander VII naar Nieuw Frankrijk gezonden, wat nu Canada is. Daar werd hij apostolisch vicaris, dwz dat hij een gebied bestuurde dat nog geen bisdom was. Vanaf 1659 was hij in Canada en missioneerde onder de indiaanse bevolking.

François verzette zich tegen uitbuiting van de inheemse bevolking en zorgde ervoor dat christenen geëxcommuniceerd werden als hij hen erop betrapte alcohol te verkopen aan de inheemse bevolking. Daarnaast steunde hij nieuwe zustercongregaties, zoals die van de Notre Dame van Montreal van Marguerite Bourgeoys en de Urselinen van Marie de l’Incarnation.

Hij stichtte het bisdom Québec, waarvan hij eerste bisschop werd. In die hoedanigheid stichtte hij een priesterseminarie dat later zou uitgroeien tot de Universiteit Laval (naar hem vernoemd dus), de oudste universiteit van Canada. Tijdens zijn werk in Québec reisde hij ook enkele keren naar Frankrijk om nieuwe missionarissen te recruteren en reisde veel tussen Canada en Mexico als missionaris.

François werd in 1980 zalig verklaard, en al tijdens zijn leven als heilige vereerd. Pas in 2014 werd die status bevestigd door paus Franciscus. Dit was een zgn. canonizatio aequipollens (‘canonisatie met gelijke kracht’) . François wordt Vader van de Kerk van Canada genoemd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/06/05-06-1708-francois.php

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/nieuws/370-19166-paus-zegt-dank-voor-twee-nieuwe-canadese-heiligen

Achtergronden:

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/a/370-13750-apostolisch-vicaris

 

Engelstalig:

http://www.francoisdelaval.com/english/index.html

http://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/francois-de-laval/

http://catholicsaints.info/saint-francis-de-montmorency-laval/

http://stjuliana.org/blog-p/item/875-tassel20apr46

http://bcc.rcav.org/canadian/3719-news-of-new-canadian-saints-welcomed-with-joy

http://www.lastampa.it/2014/04/03/vaticaninsider/eng/the-vatican/flying-priest-becomes-a-saint-XW3s0DLlTGeJVKZfeF7K7O/pagina.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_de_Laval

http://www.newadvent.org/cathen/09045a.htm

http://www.britannica.com/biography/Francois-de-Montmorency-Laval