05 mei

H. Nunzio Sulprizio (1817-1836), lekengelovige

Nunzio (ook bekend als Nuntius), geboren in Pescosansonesco, had een zware jeugd: na de dood van zijn vader, hertrouwde zijn moeder met een man die hem minachtte. Hij kreeg onderwijs en ontwikkelde zich desondanks tot een vroom kind door de invloed van een plaatselijke priester en vond troost in zijn diepe geloof en het aanbidden van de eucharistie. Hij stond bekend als een zachtaardige en vrome jongen en bad vaak de rozenkrans.

Op zijn negende, na de dood van zijn moeder en zijn oma, kwam hij bij zijn oom terecht, die hem mishandelde en verwaarloosde. Nunzio werd onder dwang opgeleid tot smid en mocht van zijn oom niet naar school.

In 1831 bleek Nunzio gangreen aan zijn been te hebben door een wond die niet genas. Hij waste zijn wond dagelijks in stromend water in de bron van Riparossa, waar later een kapel voor zijn gedachtenis is gebouwd. Ondanks dit wassen en de onverschilligheid van zijn oom kwam hij in het ziekenhuis in L’Aquila en vervolgens in Napels terecht, waar hij verder verzorgd werd door een bevriende kolonel.

Nunzio zou intreden bij de Missionarissen van de Heilige Harten van Jezus en Maria van de bevriende priester H. Gaetano Errico (feest 29 oktober), maar wegens zijn slechte gezondheid lukte dit niet. Ondertussen wist hij medepatiënten te bemoedigen in hun ziekte.

Nunzio’s been moest uiteindelijk geamputeerd worden, maar dit kon niet voorkomen dat hij enkele maanden later op zijn negentiende overleed. Omdat hij zijn lijden geduldig wist op te dragen aan Jezus, werd hij in 1963 zalig verklaard en op 14 oktober 2018 heilig verklaard tijdens de jongerensynode.

Hij wordt vereerd als beschermheilige van ambachtslieden, smeden en invaliden. In zijn geboortedorp is een heiligdom voor hem ingericht waar hij onder het altaar ligt opgebaard in een glazen schrijn. Dit heiligdom is gebouwd op het fundament van de winkel van zijn oom, tegen de rots waaruit geneeskrachtig water stroomt.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/paus-kondigt-heiligverklaring-van-19-jarige-italiaan-aan

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/aartsbisschop-oscar-romero-en-paus-paulus-vi-heilig

 

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nunzio_Sulprizio

http://catholicsaints.info/blessed-nuntius-sulprizio/

https://www.catholicnewsagency.com/news/19th-century-italian-teen-to-be-canonized-during-youth-synod-71451

https://it.wikipedia.org/wiki/Nunzio_Sulprizio

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2018-07/pope-ordinary-public-consistory-canonization-nunzio-sulprizio.html

https://catholicsaintsguy.wordpress.com/2016/05/05/the-poor-kid-who-could-never-catch-a-break/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gaetano_Errico

http://www.laporzione.it/2015/06/26/beato-nunzio-sulprizio-installato-e-benedetto-il-crocifisso-al-santuario/

http://www.laporzione.it/2018/06/09/beato-nunzio-presto-santo/

https://necrologie.repubblica.it/chiese/provincia-71-pescara/citta-5156-pescosansonesco/4877-santuario-del-beato-nunzio-sulprizio/descrizione#tab

 

Liedje voor Nunzio: “De heilige van de ambachtslieden”   (Italiaans)