01 mei

H. Peregrinus Laziosi (ca. 1260/1265-1345), patroonheilige tegen kanker.

Binnen de Servietenorde wordt zijn feestdag op 4 mei gevierd. Peregrinus, ook bekend als Pellegrino van Forli, leefde in Forli (Italië), een stad die toentertijd zeer anti-paaps was en verdeeld was tussen politieke facties vóór de paus en vóór de keizer van het Heilige Roomse Rijk (de Guelphes en de Ghibellines). De algemeen overste van de Servieten van Maria, Ordo Servorum Mariae (OSM), H. Philippus Benizi (feest 23 augustus), ging op verzoek van paus Martinus V in 1283 naar Forli om op te roepen de paus de te gehoorzamen.

Philippus kreeg te maken met veel tegenstand, onder andere door de 18-jarige Peregrinus, de zoon van een rebellenleider van de politieke verzetsgroep de Ghibellines, en Philippus uit de stad verdreef. Peregrinus kreeg echter berouw en vroeg vergeving bij Philippus, die hem zeer vriendelijk ontving. Vanaf toen bekeerde Peregrinus zich en na een visioen van Maria sloot hij zich enkele jaren later ook aan bij de Servieten.

In Siena werd hij priester gewijd en na enkele jaren keerde hij terug naar Forli om een nieuw Servietenhuis te stichten. Hij bleef hier prediken en wijdde zich aan armen, zieken en biechten en werd bekend als de Engel van Goede Raad. Hem werden wonderbaarlijke graanvermenigvuldigingen toegeschreven in tijden van hongersnood.

In 1325 kreeg hij kanker aan zijn been, dat geïnfecteerd raakte, omdat hij uit boetedoening al dertig jaar stond en weigerde te zitten. De toestand was zo erg dat zijn been geamputeerd zou moeten worden. De nacht vóór de operatie bracht hij biddend door in de kapel, waar Jezus hem in een visioen Zijn hand oplegde, waarna hij volledig bleek te zijn genezen.

Peregrinus werd uiteindelijk 85 jaar en overleed in een geur van heiligheid. Na zijn dood gebeurden er nog vele wonderen bij zijn graf. Hij is bijgezet in de basiliek van San Pellegrino Laziosi van de Servieten in Forli.

Peregrinus werd in 1609 zalig en in 1726 heilig verklaard. Behalve tegen kanker wordt hij ook aangeroepen tegen Aids en andere ernstige ziekten, tegen spataderen, reuma en jicht.

Omdat hij wordt afgebeeld met een wond aan zijn been, kan hij gemakkelijk verward worden met H. Rochus, die echter pestheilige is en patroonheilige tegen epidemieën. Peregrinus is te herkennen aan zijn zwarte habijt; Rochus daarentegen draagt pelgrimskleren.

Er zijn meerdere heiligdommen over de wereld aan hem gewijd, zoals in Chicago (Nationaal Heiligdom aan hem gewijd in de O.L.V. van Smartenbasiliek), in Oregon (Peregrinus Shrine) en in Muntinlupa City in de Filipijnen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.rkkerkmeppel.nl/pellegrinus.html

http://www.pellegrinus.nl/over-ons/wie-was-pellegrinus/pellegrinus-de-heilige/

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienP/Peregrinus_Laziosi.htm

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-peregrine-laziosi/

https://catholicsaints.info/saints-of-the-day-peregrine-laziosi/

http://www.ucatholic.com/saints/peregrine/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-05-01

https://en.wikipedia.org/wiki/Peregrine_Laziosi

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=237

http://stperegrine.org/biography/

https://franciscanmissionassoc.org/prayer-requests/devotional-saints/st-peregrine/the-story-of-st-peregrine/

https://thegrotto.org/st-peregrine-devotions/

https://www.franciscanmedia.org/saint-peregrine-laziosi/

 

Achtergronden:

http://www.heiligen.net/heiligen/02/17/02-17-1310-stichters.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Guelphs_and_Ghibellines

https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Benizi_de_Damiani

https://it.wikipedia.org/wiki/Basilica_di_San_Pellegrino_Laziosi

http://stperegrine.org/national-shrine/ (Shrine in Chicago)

https://thegrotto.org/st-peregrine-devotions/ (Shrine in Oregon, The Grotto)

http://www.stperegrineparish.org/ (Shrine in Filippijnen)

Hoofdstuk uit het boek: Helende wonden