30 april

H. Quirinus van Neuss (overleden ca. 130), soldaat en martelaar

Quirinus was een Romeinse soldaat onder het bewind van keizer Hadrianus. Zijn leven is beschreven in de Legenda Aurea, de Gouden Legende, waarin verteld wordt dat hij bewaker was van paus (bisschop van Rome) Alexander I, die gevangen was genomen omdat hij christen was. Toen Alexander op wonderbaarlijke wijze Quirinus’ dochtertje Balbina had genezen vanuit zijn cel door haar te wijzen op de boeien van H. Petrus (St. Petrus’ Banden) en toen Balbina die kuste, genas zij van een ernstige keelziekte. Daarop liet Quirinus zich dopen.

Deze paus Alexander stelde vervolgens het feest van St. Petrus’ Banden in (feest 1 augustus) en liet de kerk in Rome bouwen die daarnaar genoemd is (San Pietro in Vincoli).

Zowel Alexander als Balbina en haar vader Quirinus werden vervolgens gemarteld en gedood, waarbij van Quirinus eerst de handen en voeten werden afgehakt. Zijn relieken werden door paus Leo IX rond 1050 geschonken aan zijn zuster, de abdis van het klooster in Neuss, en later bewaard in de speciaal gebouwde St. Quirinusbasiliek (waarop een beeld van Quirinus boven op de koepel prijkt). Op voorspraak van Quirinus werd Keulen bevrijd van Karel de Stoute tijdens het Beleg van Neuss in 1474-1475.qui In Keulen wordt Quirinus wel Sint Grein genoemd. Rond zijn feestdag worden in Neuss zijn relieken elk jaar nog rondgedragen. Quirinus’ dochter, Balbina van Rome, is ook heilig verklaard en wordt vereerd op 31 maart.

Quirinus behoort samen met H. Antonius Abt, H. Cornelius en H. Hubertus tot de Vier Heilige Maarschalken, omdat de plaatsen waar zij vereerd worden vaak in één bedevaart werden aangedaan, resp. Neuss, Wesel, Aken en Luik. Quirinus wordt aangeroepen als helper in nood bij de pest, de pokken en bij vele andere epidemieën en ziekten. Ook in Nederland, zoals in Nuenen, werd zgn. Quirinuswater gebruikt tegen huidziekte. Daarnaast is hij patroonheilige van Neuss en van de ridderstand.

De Duitse architect en componist Julius Busch heeft een lied voor Quirinus geschreven. Overigens is er ook een heilige Quirinus van Siscia (feestdag 4 juni), die echter bisschop was en in 309 overleed.

Bronnen en meer informatie:

https://www.heiligen.net/heiligen/04/30/04-30-0130-quirinus.php#PAT

https://g-geschiedenis.eu/2019/03/16/quirinus-van-neuss/

https://dbnl.org/tekst/_bie001195101_01/_bie001195101_01_0064.php

http://docplayer.nl/10114140-De-twee-st-quirinussen-van-halsteren-st-quirinus-van-neuss-st-quirinus-van-siscia.html

Verering in Oud Gastel, Ammerzoden, Erp en Nuenen

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienQ/Quirinus_von_Rom_von_Neuss.htm

 

Engelstalig:

http://www.newadvent.org/cathen/12615a.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Quirinus_of_Neuss

https://catholicsaints.info/saint-quirinus-of-rome-30-april/

https://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2006-03-30

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Alexander_I

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Petrus%27_Banden_(feestdag)

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Pietro_in_Vincoli

https://en.wikipedia.org/wiki/Balbina_of_Rome

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Neuss

https://nl.wikipedia.org/wiki/Quirinusmunster

https://nl.wikipedia.org/wiki/Quirinus_van_Siscia

https://de.wikipedia.org/wiki/Julius_Busch