22 april

H. Franciscus van Fabriano2Z. Franciscus Venimbeni (1251-1322), kloosterling.

Franciscus kwam uit Fabriano (daarom ook bekend als Francisco da Fabriano) uit een doktersfamilie en studeerde letteren en filosofie, waarna hij intrad bij de franciscanen in 1267 en theologie studeerde. Een jaar later ging hij naar Assisi, waar hij leerling was van H. Bonaventura. Hij was behalve een zeer belezen man, een vurig prediker en zeer begaan met zielen in het vagevuur, aan wie hij de H. Mis opdroeg. Hij stimuleerde als priester zijn medebroeders het geloof zuiver te houden in prediking en onderwijs.

Franciscus was zelf een begenadigd prediker en de eerste franciscaan die een bibliotheek aanlegde van zijn erfenis, want hij studeerde graag. Dat was de eerste bibliotheek binnen de franciscaanse orde. Daarnaast zorgde hij voor de behoeftigen die bij het klooster aanklopten en voor het zielenheil van zijn medebroeders. Hij voedde zo zowel de fysieke als de intellectuele honger van zijn tijd. Van zijn vele geschriften is helaas maar weinig bewaard gebleven.

Verder verrichtte hij vele wonderen. Zo zou hij bij het drinken van de miswijn een schorpioen hebben ingeslikt, die weer levend en zonder hem te verwonden, tevoorschijn kwam. In 1775 werd hij zalig verklaard door paus Pius VI.

In Fabriano wordt rond 4 oktober een Franciscusfestival gehouden, waarin ook Francisco Venimbeni, zijn naastenliefde en onderwijs(-armoede) centraal staan.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/22/04-22-1322-franciscus.php

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-francis-of-fabriano/

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-blessed-francis-of-fabriano/

http://www.newadvent.org/cathen/06230a.htm

http://www.therealpresence.org/eucharst/misc/PHP/purg_bf_fabriano.pdf

http://www.catholic.com/encyclopedia/francis-of-fabriano-blessed

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_of_Fabriano

 

Italiaans:

https://franciscanos.org.br/carisma/calendario/bem-aventurado-francisco-de-fabriano#gsc.tab=0

https://preguntasantoral.blogspot.com/2015/04/beato-francisco-bibliotecario.html

http://www.observatoriovaticano.info/la-iglesia/beato-francisco-de-fabriano

https://www.radiogold.tv/2022/09/28/san-francesco-festival-a-fabriano-beato-venimbeni-offrire-al-prossimo-un-futuro-sostenibile/