20 april

H. Agnes van Montepulciano (1268-1317), abdis en mystica

Agnes Segni kwam uit een rijke, adellijke familie en zou al op zesjarige leeftijd haar ouders hebben gevraagd om in te mogen treden in een klooster. Op haar negende was het zover en trad ze in bij een groep zusters in Montepulciano, de Suore del Sacco die leefden volgens de franciscaanse regel.

Al op 15-jarige leeftijd werd met speciale toestemming van paus Nicolaas IV abdis in een klooster in Proceno. Toen ze als abdis geïnstalleerd werd, vielen witte kruisvormige vlokken als sneeuw uit de hemel. Dit wonder herhaalde zich later vaker wanneer ze in gebed was. Vandaar dat ze vaak wordt afgebeeld met kleine, witte kruisjes. Op deze plek is in 1872 een ronde kapel gebouwd en aan haar toegewijd, ook omdat ze daar van een engel de H. Communie zou hebben ontvangen.

Ze hervormde in haar klooster de uitgaven, leefde zelf uiterst sober van water en brood alleen en sliep op de grond met een steen als kussen. Ze had de gave van profetie en levitatie bij gebed en genas mensen met slechts haar aanwezigheid.

In 1298 stichtte ze een klooster in Montepulciano, volgens de dominicaanse orde en waar ze tot haar dood priorin was, hoewel ze ook enkele pelgrimsreizen maakte naar Rome en het Heilige Land. Dit klooster was gebouwd op de plek waar ze als kind, nog op weg naar de eerste zusters, werd aangevallen door kraaien.

Aan haar werden vele wonderen toegeschreven, zoals dat haar geboorte aangekondigd werd met schitterende lichten rondom het huis van haar ouders en haar dood werd verkondigd door alle jong geborenen in de regio.

Ook mocht ze in een visioen het Christuskind vasthouden van Maria; na dit visioen bemerkte ze dat ze een gouden kruis in haar handen hield dat het Kind had gedragen. In een ander visioen ontving ze drie stenen (H. Drie-eenheid) van Maria, die ze gebruikte om haar eigen klooster te bouwen.

Na haar dood bleef geurende vloeistof uit haar lichaam stromen en bleef haar lichaam ongeschonden. Zo is ze nog steeds te zien en te vereren.

H. Catherina van Siena (ook dominicanes) had een grote devotie voor Agnes. Toen zij tientallen jaren na de dood van Agnes op pelgrimstocht ging naar diens graf, hief het ongeschonden lichaam haar voet voor haar op toen zij die wilde kussen. Een tweede maal regende het de witte kruisvormige vlokjes.

Agnes werd zaligverklaard in 1534 en heilig in 1726. Haar lichaam is ongeschonden gebleven en zijn in 1435 getransleerd naar de Dominicaanse kerk in Orvieto. Agnes is patroonheilige van zusters dominicanessen en van zieken. Zij is tevens de patroonheilige van het dominicanessenklooster Sint Agnetenberg in Sittard.

Bronnen en meer informatie:

https://dominicanen.nl/2021/04/agnes-van-montepulciano-1268-1317/

https://heiligen.net/heiligen/04/20/04-20-1317-agnes-monte-pulciano.php

https://boca.nl/agnes-van-montepulciano/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_van_Montepulciano

https://historiek.net/agnes-van-montepulciano-ca-1264-1317/3334/

Podcast: Op bedevaart naar Angela van Foligno, Simone Adami & Agnes van Montepulciano

 

Engelstalig:

https://catholicsaints.info/saint-agnes-of-montepulciano/

http://en.wikipedia.org/wiki/Agnes_of_Montepulciano

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-agnes-of-montepulciano-op-1268-1317-foundress/

https://www.english.op.org/godzdogz/great-dominicans-st-agnes-of-montepulciano/

https://dominicanfriars.org/st-agnes-of-montepulciano/

https://www.nashvilledominican.org/community/our-dominican-heritage/our-saints-and-blesseds/st-agnes-montepulciano/

https://catholicmagazine.news/st-agnes-of-montepulciano-abbess-mystic-and-wonderworker/

http://guadalupehousehi.blogspot.com/2017/04/saint-of-month-april-2017-st-agnes-of.html

Podcast: https://supersaints.buzzsprout.com/769082/3300595-saint-agnes-of-multpulciano-saint-of-saints-episode-38

 

Achtergronden:

https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/699

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_Sint_Agnetenberg

https://www.e-borghi.com/en/sc/2-castles-churches-monuments-museums/viterbo-proceno/2361/chapel-of-st-agnes-of-montepulciano.html