19 april

H. Alphege van Canterbury1H. Alphege van Canterbury (954-1012), bisschop en martelaar.

Alphege (in oud Engels: Ælfheah) begon als jonge monnik in de abdij van Deerhurst, Engeland, en werd rond 980 abt in Bath. Daar stond hij bekend om zijn sobere en vrome levensstijl en strenge moraal, ook naar zijn broeders, wanneer die te laks waren en hun leven niet veranderden door het dragen van een habijt. Dit zette natuurlijk kwaad bloed, maar Alphege wist het klooster grondig te hervormen.

In 984 werd hij bisschop van Winchester en in 1005 aartsbisschop van Canterbury. Hij liet vele kerken bouwen en door zijn goede werken kwamen er geen bedelaars voor in zijn bisdom. Hoewel hij de kerk met vaste hand leidde, kon hij niet voorkomen dat de Noormannen in 1011 Canterbury binnenvielen, hem gevangen namen en losgeld voor hem eisten.

Alphege wilde pertinent niet dat voor hem betaald werd, omdat het om een absurde hoeveelheid geld ging en hij niet wilde dat de gewone mensen hiervoor moesten boeten. Hij werd toen door zijn ontvoerders met een bijl vermoord (in sommige overlevering met botten neergeslagen), vervolgens een nationale held en al snel vereerd als heilige, wat bevestigd werd door paus Gregorius VII in 1078.

Overigens hielden de Noormannen er flink huis; er werden duizenden monniken vermoord. Er wordt verteld dat H. Thomas Becket tot Alphege zou hebben gebeden vlak voordat hij zelf vermoord werd in de kathedraal van Canterbury in 1170.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/19/04-19-1012-alfege.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%86lfheah

http://www.volkoomen.nl/heiligen/19%20april.htm

 

Engeltalig:

http://satucket.com/lectionary/Alphege.htm

http://www.britannia.com/bios/abofc/aelfheah.html

http://catholicsaints.info/saint-alphege-of-winchester/

http://anglicanhistory.org/dearmer/lives/11.html

http://www.bathabbey.org/history/anglo-saxon-monastery

http://st-alfege.org/millennium/lecture

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5759

https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86lfheah_of_Canterbury

https://americaneedsfatima.org/articles/saint-alphege-of-canterbury

https://thepocketscroll.wordpress.com/2012/04/19/saint-of-the-week-st-alphege-of-canterbury-aelfheah/