18 april

Z. Giacomo Oldi (1364-1404), belijder.

Giacomo (Engels: James Oldo) woonde bij Lodi, in de buurt van Milaan, en werd priester nadat hij weduwnaar was geworden. Hij leefde eerst met zijn vrouw een werelds en hedonistisch leven en maakte muziek, danste en schilderde. Ze kregen drie kinderen.

Toen bij een pestepidemie en de dood van twee van zijn kinderen ook een goede vriend van hem overleed, kwam hij tot inkeer en werd geconfronteerd met zijn sterfelijkheid. Hij besloot schatten in de hemel te verzamelen in plaats van op aarde en en kreeg een bekeringservaring bij een afbeelding van het H. Graf, waar hij aanvankelijk de spot mee dreef.

Vervolgens trad hij in in de Derde orde van Franciscus, die leven volgens de regel van Franciscus zonder in een klooster te wonen. Ook zijn vrouw en moeder besloten in de Derde orde in te treden.

Na de dood van zijn vrouw leerde hij Latijn van een zieke priester die hij thuis verzorgde, werd zelf priester en zette zijn huis open voor het verzorgen van zieken en gevangenen. In Giacomo’s tijd was er een lange strijd gaande tussen Milaan en Venetië die vele slachtoffers eiste, die pas beëindigd werd in 1454 met de Vrede van Lodi.

Als weduwnaar en priester beleed hij zijn zonden en vastte veel. Hierin was hij zo fanatiek dat hij door zijn bisschop werd gedwongen ten minste drie maal per week te eten.

Hij werd een groot prediker die velen wist te bekeren, had de gave van profetie en voorspelde oorlogen en zijn eigen dood. Zeven jaar na zijn dood bleek zijn lichaam nog ongeschonden. Hij ligt in de kathedraal van Lodi sinds 1789. In 1934 is hij zalig verklaard. Op sommige heiligenkalenders wordt hij op 19 april vermeld.

Bronnen en meer informatie:

Over de periode waarin Giacomo leefde:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_renaissance#Van_de_dood_van_Petrarca_tot_de_Vrede_van_Lodi_(1374%E2%80%931454)

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-of-the-day/blessed-james-oldo/ (met audio)

https://anastpaul.com/2019/04/18/saint-of-the-day-18-april-blessed-james-oldo-ofs-1364-1404/

https://www.daily-prayers.org/saints-library/james-oldo-blessed-2/

https://catholic.net/op/articles/2955/cat/1205/bl-james-oldo.html

http://catholicsaints.info/blessed-james-oldo/

http://www.roman-catholic-saints.com/blessed-james-oldo.html

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=441