18 april

Z. Marie de l’Incarnation (1566-1618), stichteres ongeschoeide Karmel in Frankrijk

Maria de L’Incarnation werd geboren in Parijs als Barbara cq Barbe Avrillot als dochter van een Franse regeringsfunctionaris. Ze is bekend geworden, omdat ze de ongeschoeide karmelieten introduceerde in Frankrijk.

Ze kreeg haar opleiding bij de clarissen van Longchamp en voelde een roeping voor het kloosterleven. Haar moeder was zeer streng en dwong haar op 16-jarige leeftijd te trouwen met de rijke hertog Pierre Acarie en werd moeder van zes kinderen. Ze is daarom ook bekend als Madame of Barbe Acarie.

Haar gezin verarmde, omdat haar echtgenoot de Katholieke (Heilige) Liga steunde die zich verzette tegen de kroning van Hendrik van Navarra, een Hugenoot (protestant) die wraak nam met het Beleg van Parijs, dat leidde tot een grote hongersnood.

Barbara moest haar kinderen onderbrengen bij vrienden en familie en bleef achter met schuldeisers, stapte echter naar de rechter en won en eiste een deel van het familiefortuin terug. Na drie jaar kon haar man, die verbannen was, ook terugkeren. Ze legde zich toe op naastenliefde en zorg voor de armen en gewonden. Hendrik werd in 1593 erkend als koning Hendrik IV van Frankrijk nadat hij katholiek geworden was.

Barbara vormde inmiddels een religieuze kennissenkring met invloedrijke adellijke dames en priesters, zoals H. Vincent de Paul en H. Franciscus van Sales (die een half jaar haar geestelijk leidsman was) en ontving een visioen van H. Teresa van Avila. Daardoor raakte Barbara geïnspireerd en door haar inspanningen konden de ongeschoeide karmelieten van Teresa van Avila voet aan de grond krijgen in Frankrijk.

Het eerste huis werd gesticht in 1603; het karmelietenklooster in de Faubourg Saint-Jacques, dat bekend werd als de Karmel van de Incarnatie, waar de eerste Spaanse karmelietessen gingen wonen onder leiding van de rechterhand van Teresa, Z. Anna van St. Bartholomeus. Tijdens de Franse Revolutie werd het echter gesloten en vernietigd. Uiteindelijk stichtte ze vijf huizen tussen 1604 en 1609.

Toen Barbara in 1613 op 47-jarige leeftijd weduwe werd, besloot ze zelf in te treden in de Karmel in Amiens en nam de naam Marie de l’Incarnation aan (Maria van de Menswording).

Ze ontving meerdere visioenen en extases en tijdens haar leven de stigmata. Barbara/Marie overleed in Pontoise en werd in 1791 zalig verklaard door paus Pius VI.

Marie de l’Incarnation is patroonheilige tegen armoede en voor weduwen en ouders die gescheiden van hun kinderen worden en wordt wel “Moeder en stichteres van de (ongeschoeide) Karmel in Frankrijk” genoemd.

Bronnen en meer informatie:

https://www.karmelgent.be/zalige/18-april-1618-z-maria-van-de-menswording/

https://heiligen.net/heiligen/04/18/04-18-1618-marie.php (met audio)

https://nl.frwiki.wiki/wiki/Barbe_Acarie

 

Engelstalig:

https://www.madame-acarie.org/en/home-english/

https://www.madame-acarie.org/en/the-life-of-madame-acarie/

https://www.carmelitesisters.ie/blessed-mary-of-the-incarnation/

https://catholicsaints.info/blessed-marie-of-the-incarnation/

https://www.catholic.com/encyclopedia/marie-de-lincarnation

https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_of_the_Incarnation_(Carmelite)

https://web.archive.org/web/20160304191122/http://carmelnet.org/biographies/MaryIncarnation.pdf

https://carmelitenuns.uk/400thanniversary-of-blessed-mary-of-the-incarnation/

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/bl-mary-of-the-incarnation-1566-1618-lay-discalced-carmelite/

https://nobility.org/2014/04/blessed-marie-de-lincarnation/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Liga_(1576)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugenoten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_IV_van_Frankrijk

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Paris_(1590)

https://nl.frwiki.wiki/wiki/Couvent_des_Carm%C3%A9lites_du_faubourg_Saint-Jacques

https://nl.frwiki.wiki/wiki/Anne_de_Saint-Barth%C3%A9lemy