10 april

H. Michael de los SantosH. Michael de los Santos (1591-1625), mysticus en zielzorger.

Michael (ook: De Sanctis), geboren in Calatonië, liep al op zijn zesde van huis weg, op zoek naar een heilig leven als Franciscus van Assisi en trok zich terug in een grot als kluizenaar. Hij werd weer teruggebracht naar zijn ouders, maar werd, toen zijn ouders waren overleden, op zijn twaalfde aangenomen bij de trinitariërs in Barcelona, waar hij op zijn vijftiende de geloftes aflegde.

De orde van de trinitariërs is een bedelorde die gesticht was door H. Johannes van Matha en zich oorspronkelijk bezighield met het vrijkopen van christelijke slaven van de Saracenen en die later vooral een bedelorde werd die zich toelegde op ziel- en ziekenzorg. Toen binnen die orde een strengere variant actief werd, sloot hij zich bij hen aan, de ongeschoeiden, waarna hij ook priester werd en tot tweemaal toe tot overste gekozen in het klooster van Valladolid.

Michael was bekend om zijn innig gebedsleven, toewijding tot het Heilig Sacrament en vele visioenen en extases en werd daarom wel El Extatico genoemd. Daarnaast om zijn versterving en zielzorg, die hij uitoefende in diverse Spaanse steden. Na zijn dood werden vele wonderen aan hem toegeschreven, zoals genezingen van kanker, waardoor hij één van de patroonheiligen tegen kanker is geworden. In Canada is een dorp en in Quebec is een kerk naar hem genoemd, de Saint-Michel-des-Saints. Hij werd in 1779 zalig en in 1862 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/10/04-10-1625-michael.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinitari%C3%ABrs

 

Engelstalig:

http://www.trinitarians.org/about/saintsblesseds.html

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=766

http://catholicsaints.info/saint-miguel-de-sanctis/

https://magnificat.ca/cal/en/saints/saint_michael_de_los_santos.html

http://www.newadvent.org/cathen/10274a.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_de_Sanctis

http://www.newmanconnection.com/faith/saint/saint-michael-de-sanctis

over de kerk in Quebec:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Michel-des-Saints,_Quebec

https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Michel-des-Saints

http://www.lanaudiere.ca/en/members/5154