06 april

Z. Pierina MorosiniZ. Pierina Morosini (1931-1957), maagd en martelares.

Pierina is (met H. Maria Goretti) patrones van verkrachte vrouwen. Ze was zeer vroom en werkte vanaf haar vijftiende behalve als naaister in een fabriek, ook thuis om haar moeder te helpen met haar zeven broers en zussen. Later ging ze werken voor de Katholieke Actie (een organisatie die de secularisering wilde tegengaan en het katholieke geloof wilde beschermen) als catechiste en had ze een persoonlijke gelofte van kuisheid afgelegd.

In 1947 ging ze naar Rome voor de zaligverklaring van Maria Goretti, die verkracht en vermoord was. Tien jaar later werd Pierina zelf door een verkrachter aangerand en met een steen op haar hoofd geslagen toen ze na haar werk naar huis ging en haar eer wilde verdedigen. Ze stierf twee dagen later aan haar verwondingen.

Op de plaats waar ze is aangevallen en werd gevonden, is een kleine kapel gebouwd. Ze ligt opgebaard in een witte, marmeren sarcofaag in de parochiekerk van Fiobbio di Albino in het bisdom Bergamo. Naast de kerk en te bereiken via de kerk, is een museum aan haar gewijd na haar zaligverklaring in 1987 door paus Johannes Paulus II. Bij die zaligverklaring waren haar moeder, broers en zussen aanwezig.

Bronnen en meer informatie:

http://www.marypages.com/PierinaMorosini.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierina_Morosini

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/06/04-06-1957-pierina.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Katholieke_Actie

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-pierina-morosini/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7625

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=428

https://aleteia.org/2017/07/06/devotees-of-maria-goretti-will-love-pierina-morosini/

 

Italiaans:

https://it.wikipedia.org/wiki/Pierina_Morosini

http://beatapierinamorosini.com/archivio/ (foto’s)

http://beatapierinamorosini.com/biografia-2/