30 maart

H. Ludovico van Casoria2H. Ludovico van Casoria (1814-1885), pater en stichter van de Grijze Broeders.

Ludovico (geboren in Napels als Arcangelo Palmentieri) was meubelmaker voordat hij in 1832 intrad bij de Franciscaanse minderbroeders. Daar nam hij de naam Lucovico aan en werd docent wis-, natuur- en scheikunde.

Hij hing zijn docentschap aan de wilgen na een mystieke ervaring in 1847, waarna hij priester werd en zich ging wijden aan armen en zieken. Hij richtte scholen op voor armen, wezen en Afrikaanse kinderen die waren vrijgekocht uit slavernij en kleine ziekenhuizen voor plaatselijke armen. Verder zette hij zich in voor doven, blinden en stommen en voor ouderen en reizigers.

Deze liefdadigheidsinstellingen waren te vinden in Napels, Florence en Assisi, nadat hij in 1859 de op franciscaans geschoeide congregatie van de zgn. Grijze broeders en de Franciscaner zusters van St. Elisabeth had gesticht (deze laatste onder bescherming van H. Elisabeth van Thüringen/van Hongarije (feest 17 november).

Hij werkte in Italië; in de Verenigde Staten hielpen broeders van zijn congregatie Italiaanse immigranten. Tot op heden is zijn orde nog actief in Italië, de VS, Ethiopië, India, Panama en de Philippijnen. Ludovico is in 1993 zalig en in 2014 heiligverklaard.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ludovicus_van_Casoria

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/30/03-30-1885-ludovico.php

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-ludovico-of-casoria/ (met audio)

http://catholicsaints.info/saint-ludovico-of-casoria/

http://www.franciscansisters.com/our-history

http://catholicsaints.info/saint-ludovico-of-casoria/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ludovico_of_Casoria

http://spirituality.ucanews.com/2015/03/29/st-ludovico-da-casoria-st-louis-of-casoria/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7375