26 maart

H. Castulus (overleden 286/288), martelaar

Castulus van Rome, ook Castulus van Moosburg, was een Romeinse militair tijdens de heerschappij van keizer Diocletianus, van wie hij ook kamerheer was. Castulus was in het geheim christen, bekeerde velen, organiseerde geheime christelijke ontmoetingen en vieringen binnen het paleis van de keizer en bood medechristenen onderdak, zoals o.a. paus Caius, die de bekeerlingen doopte. Hij werd verraden en gearresteerd, gevangen genomen en gemarteld en tenslotte levend begraven aan de Via Labicana buiten Rome. Op Castulus’ graf werd in de 7e eeuw een kerk gebouwd.

Doordat rond het jaar 800 relieken van hem in Moosburg (Beieren) terecht kwamen door toedoen van de monniken Albin en Rhenobot, kwam ook daar verering voor Castulus op gang. Graaf Hendrik de Leeuw begon daar met de bouw van de Kastuluskathedraal in 1171. In 1604 werden relieken geschonken aan het nabij gelegen Landshut in de Martinuskerk. Ook Praag kent een Castuluskerk (st. Haštal), waar relieken worden bewaard.

Castulus’ weduwe was H. Irene van Rome (feest 30 maart), die bekend is om haar zorgen voor H. Sebastianus (feest 20 januari), die met pijlen was doorboord op bevel van de keizer, omdat hij christelijk was. Zij wilde hem een christelijke begrafenis geven, maar ontdekte dat hij nog leefde en verzorgde zijn wonden in haar eigen huis. Zij probeerde tevergeefs hem ertoe te bewegen Rome te verlaten. Castulus is patroonheilige van Moosburg, boeren en schaapherders en wordt aangeroepen bij oa koorts, bloedvergiftiging, bliksem, bosbrand en verdrinking.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/26/03-26-0286-castulus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Castulus

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Castulus

http://catholicsaints.info/saint-castulus-of-rome/

Hoofdstuk uit het boek The Roman Martyrs

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamerheer

https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Caius

https://de.wikipedia.org/wiki/Moosburg_an_der_Isar

https://de.wikipedia.org/wiki/Martinskirche_(Landshut)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_de_Leeuw

https://www.prague.eu/en/object/places/3008/hastalske-namesti-hastal-square?back=1