19 maart

Z. Marcel Callo (1921-1945), martelaar.

Marcel wordt wel symbool voor jongeren en scouts genoemd en is zeer populair in Rennes, waar hij geboren was. Hij was vanaf zijn tiende actief bij de scouting en in de katholieke jeugdbeweging, met name bij de Christelijke/Kristelijke Arbeidersjongeren, in Frankrijk de Jeunesse ouvrière chrétienne (JOC), de zgn. Jocisten genoemd. Daar zette hij zich in voor de armen. Vanaf zijn 13e werkte hij bij een drukkerij als leerling typograaf. In 1942 verloofde hij zich met Marguerite Derniaux (die pas in 1991 overleed en bij zijn zaligverklaring aanwezig was).

Nadat Frankrijk door de nazi’s was bezet, hielp hij met vrienden vluchtelingen uit Oost-Europa. De christelijke vereniging werd in Frankrijk verboden en hij ging ondergronds verder; ze noemden zich de JOC van de Catacomben. Hij organiseerde desondanks nog katholieke bijeenkomsten. In maart 1943 verloor hij zijn zus bij een bombardement op Rennes.

Drie dagen later werd hij naar Duitsland gestuurd voor de verplichte arbeidsdienst (STO, Service du travail obligatoire). Daar ging hij deels uit plichtsbesef en deels uit solidariteit naartoe en bleef de katholieke actie trouw door veel te corresponderen met het thuisfront en te helpen waar hij kon. Eerst naar Thüringen, waar hij met een groep van elf gelijkgestemden ondergronds nog steun wilde verlenen aan anderen en toegewijd bleef aan de katholieke beweging en het apostolaat in gevangenschap, maar werd gearresteerd en naar de gevangenis Gotha overgebracht.

Daar werd Marcel in 1944 met enkele kameraden bestempeld als: ‘door zijn katholieke actie met zijn Franse kameraden, tijdens zijn verplichte arbeidsdienst in Duitsland, maakte hij zichzelf schadelijk voor het naziregime en de redding van het Duitse volk’. Ze werden in één cel gestopt, waar ze hun geloof nog konden delen. Nadat ze naar Gotha werden overgebracht, gingen ze naar het concentratiekamp Flossenbürg en twee weken later naar Mauthausen. Daar stierf Marcel op 19 maart 1945 door uitputting door dwangarbeid, mishandeling, ondervoeding en dysenterie.

Getuigen vertelden dat hij in het kamp tot het laatste toe omzag naar zijn medegevangenen en een ‘heilige blik’ in zijn ogen behield: “Ik heb nog nooit in een stervende man een blik als de zijne gezien.” Ook zijn er brieven van hem bewaard gebleven die hij schreef naar zijn verloofde.

In 1987 werd hij zalig verklaard. In Frankrijk en met name in Rennes is hij zeer populair. Daar is een permanente herdenkingshoek met een standbeeld van Marcel ingericht in de Basilique Notre Dame de Bonne Nouvelle. Een Marcel Callo Memorial is in wording met de nadruk op vredeseducatie in de basiliek van Saint Aubin. Hij was één van de patroonheiligen van de Wereldjongerendagen van 2023.

Paus Franciscus memoreert Marcel ook in zijn brief Christus Vivit (in het tweede hoofdstuk over Jonge Heiligen).

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Callo

http://heiligen-3s.nl/heiligen/03/19/03-19-1945-marcel.php

 

Franstalig:

https://sites.ina.fr/marcel-callo/focus/chapitre/2

https://marcelcallo.wordpress.com/qui-est-marcel-callo/

https://fr.wikipedia.org/wiki/Marcel_Callo

https://marcelcallo.wordpress.com/2015/03/16/pourquoi-celebrer-les-70-ans-de-la-mort-de-marcel-callo/

https://rennes.catholique.fr/dons/soutenez-nos-projets/projets-diocesains/memorial-marcel-callo/

https://www.rennes-infos-autrement.fr/basilique-saint-aubin-lexpo-memoire-sur-marcel-callo/

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Callo

https://catholicsaints.info/blessed-marcel-callo/

 

Achtergronden:

https://aleteia.org/2022/05/24/meet-the-13-patron-saints-of-wyd-lisbon-2023/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kristelijke_Arbeidersjongeren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Service_du_travail_obligatoire

https://fr.wikipedia.org/wiki/Basilique_Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle_de_Rennes

Brief Paus Franciscus aan jongeren: Christus Vivit