16 maart

H. Heribertus van KeulenH. Heribert (970-1021), aartskanselier en aartsbisschop van Keulen.

Heribert werd na opleidingen in de domschool van Worms en de benedictijnen van Gorze aan het hof van keizer Otto III aangesteld tot kanselier van Italië. Hij werd iets later ook kanselier van Duitsland en in 999 gekozen tot aartsbisschop van Keulen. De combinatie van deze functies maakte hem zeer machtig.

Deze macht wendde hij aan om het Heilig Roomse Rijk te herstellen, o.a. door aanwezig te zijn bij de verheffing van de relieken van Karel de Grote (Carolus Magnus), zonder zich door deze macht te laten corrumperen. Hij mengde zich in menig politieke kwesties, stichtte mede het bisdom Bamberg, bemiddelde voor Otto’s opvolger keizer Hendrik II en stichtte een abdijkerk in Deutz, op een strategische plek ten opzichte van Keulen (heden samengevoegd). Heribert was een belangrijk bemiddelaar voor kerkelijke schenkingen, een bruggenbouwer en een organisatorisch talent.

Hij stierf in Keulen en werd in Deutz begraven, waar zijn abdij een bedevaartsoord werd. Op 30 augustus 1147 werden zijn relieken verhoogd tot de eer der altaren (waarmee hij werd heilig verklaard) en rusten in een gouden heiligdom in de Heribert-kerk in het Keulen-Deutz-klooster.

Heribert zou een zeer vroom man zijn geweest met veel zorg voor de armen; hij zou zelfs persoonlijk voor zieken hebben gezorgd in een ziekenhuis dat hij had gesticht voor de armen.

Volgens de legende heeft hij in een periode van hongersnood door langdurige droogte opgeroepen tot een gebedsprocessie en zo om regen gesmeekt; toen hij moest huilen omdat het eerst niet lukte (hij verweet zijn eigen zondigheid van het niet verhoren van zijn gebed), werd zijn gebed terstond verhoord. Vandaar dat hij voor regen kan worden aangeroepen.

In Odijk is een (door de reformatie overgenomen en nu protestants) kerkje naar hem vernoemd, nu een rijksmonument en in de volksmond het Witte Kerkje genoemd. In Keulen werd in 2021 een jubileumjaar afgekondigd ter ere van Heribert, omdat hij dat jaar 1000 jaar geleden was overleden.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/16/03-16-1021-heribertus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heribert

http://www.pknodijk.nl/wittekerkje.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Heribertkerk_(Odijk)

http://reliwiki.nl/index.php/Odijk,_Zeisterweg_34_-_Sint_Heribert

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aartskanselier

https://heiligen.net/heiligen/01/28/01-28-0814-karel.php

 

Duitstalig:

https://www.erzbistum-koeln.de/presse_und_medien/magazin/1000-Jahre-Heribert-von-Koeln-Erzbischof-Heiliger-und-Regenbringer/ (met audio)

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienH/Heribert_von_Koeln.htm

http://www.heiligenlegenden.de/monate/maerz/16/heribert/home.html

https://bistum-augsburg.de/Heilige-des-Tages/Heilige/HERIBERT-VON-KOeLN

https://heilige.de/de/heilige/saints.2163.html

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Heribert_of_Cologne

http://nobility.org/2012/03/15/heribert/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=3735

http://www.newadvent.org/cathen/07264a.htm

http://www.ewtn.com/library/MARY/HERIBERT.htm

http://catholicsaints.info/saint-heribert-of-cologne/

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-saint-heribert/

https://paroquiadesaojudastadeu.org.br/sao-heriberto/?doing_wp_cron=1678972992.1856839656829833984375