12 maart

H. Fina (1238-1253), mystica.

Op de feestdag van H. Fina (afkorting van Seraphina) bloeien Santa Finaviootjes (maartse viooltjes) in San Gimignano (Toscane, Italië), die begonnen te bloeien op haar sterfdag. Zij werd slechts vijftien jaar oud na een ziekbed sinds 1248. Ze was al jong heel devoot en toegewijd aan het gebed, werd ziek en raakte verlamd. Ze weigerde een bed en lag vijf jaar op een plank, waarop haar lichaam begon te rotten. Geduldig haar lijden opdragend aan Christus, doorstond zij alles en verloor in die periode ook haar beide ouders. Jaren heeft zij op een plank gelegen, terwijl ratten aan haar knaagden. Sinds de dood van haar moeder werd zij slechts verzorgd door een buurvrouw, Beldia.

Op die plank verschenen en geurden de eerste viooltjes na haar dood, waar zij acht dagen daarvoor nog een visioen had gehad van paus Gregorius de Grote (overleden 12 maart, feest 3 september) die haar dood aankondigde voor 12 maart. Op die dag overleed zij dus ook. Na haar dood gebeurden er vele wonderen, zoals de wonderbaarlijke genezing van Beldia’s arm, die verlamd was geraakt door het jarenlange ondersteunen van Fina’s hoofd. Door haar grote devotie en geduld in het lijden wordt zij (vooral plaatselijk) vereerd.

Ze wordt afgebeeld, liggend op haar plank met een visioen van paus Gregorius, of met een bos viooltjes of een model van de stad Gimignano in haar hand, omdat ze daar patroonheilige van is geworden. In 1255 werd al een ziekenhuis voor armen, ouderen en pelgrims naar haar vernoemd, dat tot de jaren ’90 van de 20e eeuw dienst deed. Ook zou ze twee keer, in 1479 en 1631, de pest hebben afgewend in San Gimignano. De eikenhouten plank waarop ze lag, wordt bewaard in de kapel die naar haar genoemd wordt in de dom van San Gimignano, waar vele fresco’s over haar leven en sterven zijn te bewonderen. Hoewel ze nooit officieel is heilig verklaard, wordt ze wel als zodanig vereerd. Rond haar feestdag is er elk jaar een groot feest in San Gimignano.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/12/03-12-1253-fina.php

https://www.parliamoitaliano.nl/heilige-fina-san-gimignano/

Hoofdstuk over Santa Fina op de DBnl

 

Engelstalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=184

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Fina

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/g/ghirland/domenico/2s_fina/index.html

http://www.holyspiritinteractive.net/dailysaint/march/0312.asp

http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=403447

http://fsspx.com/EucharisticCrusade/2006_February/Saint_Fina.htm

https://it.wikipedia.org/wiki/Fina_da_San_Gimignano

https://it.wikipedia.org/wiki/Cappella_di_Santa_Fina