09 maart

H. Domenico Savio (1842-1857)

Domenico (Domenicus), in Nederland vroeger vereerd op 6 mei, was de lievelingsleerling van H. Don Bosco (feest 31 januari). Domenico was als tiende kind geboren in Riva presso Chieri, vlakbij Turijn, werd al jong zeer vroom opgevoed en werd al op 5-jarige leeftijd misdienaar.

Twee jaar later mocht hij al zijn eerste H. Communie ontvangen, wat in die tijd nog ongebruikelijk was (toentertijd was 12 jaar nog gebruikelijk) en ontwikkelde een grote toewijding aan de sacramenten. Hij werd in oktober 1854 door zijn dorpspastoor voorgesteld aan Don Bosco en ging met hem mee naar diens oratorium in Turijn om priester te worden.

Hij bleek zeer ijverig en werd door zijn leermeester als voorbeeld voor de andere jongens gesteld. Dit leidde dankzij de eenvoudige, eerlijke en nederige houding van Domenico, niet tot afgunst; hij was daarentegen zeer geliefd, ook bij zijn medeleerlingen.

Hij richtte een gezelschap op, de Compania dell’Immacolata, opgedragen aan Maria toen hij 14 jaar was, uit streven naar christelijke volmaaktheid. Amper een jaar later, nog voordat hij 15 jaar oud was, overleed hij aan tuberculose. Hij droeg zijn lijden op aan Christus, wat zoveel indruk maakte dat Don Bosco een biografie over hem schreef.

In 1950 werd Domenico zalig en in 1954 heilig verklaard door paus Pius XII. Tot de heiligverklaring van de zieners van Fatima (Francisco en Jacinta Marto, heilig verklaard in 2017) was Domenico de jongste heilige ooit. Domenico werd door paus Pius XI, die hem eerbiedwaardig verklaarde, beschreven als ‘klein in gestalte, maar een torenhoge reus in de geest’. Hij ligt begraven in de Basilica di Santa Maria Ausiliatrice (Maria Hulp der Christenen) in Turijn, waar ook Don Bosco begraven ligt.

Domenico is patroonheilige van de katholieke jeugd, koorknapen, misdienaars, zwangere vrouwen en ten onrechte veroordeelden en wordt aangeroepen tegen jeugdcriminaliteit. Vele scholen en scoutinggroepen wereldwijd zijn naar hem genoemd. Zijn feestdag is op 9 maart; op 6 mei wordt hij vereerd binnen de Salesiaanse familie.

Bronnen en meer informatie:

http://www.cubra.nl/gerarddecroon/devotieprentjes/gerarddecroondevotieprentjes26savio.htm

https://www.heiligen.net/heiligen/03/09/03-09-1857-dominicus-savio.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Domenico_Savio

 

Engelstalig:

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-dominic-savio-1842-57-youth/

https://en.wikipedia.org/wiki/Dominic_Savio

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienD/Dominikus_Savio.htm

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=43

http://catholicsaints.info/saint-dominic-savio/

https://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-dominic-savio-1842-1857

https://www.franciscanmedia.org/saint-dominic-savio/ (met audio)

https://nl.findagrave.com/memorial/7056886

 

Achtergronden:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/priester-pedagoog-schrijver%E2%80%A6-de-vele-rollen-van-don-bosco

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_Maria_Hulp_der_Christenen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Hulp_der_Christenen

https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Help_of_Christians

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dominiek_Savio_(zorginstelling)