05 maart

H. Johannes Joseph van het Kruis (1654-1734), mysticus.

Giovan Giuseppe della Croce (geboren Carlo Gaetano Calosirto) trad al op zijn vijftiende in bij de Franciscaanse Orde van de Strikte Observanten in Napels (die de regels van Franciscus strikt willen naleven en ongeschoeid waren), en nam daar zijn kloosternaam aan. Johannes Joseph van het Kruis, mysticus en franciscaan, dient niet verward te worden met Johannes van het Kruis (feest 14 december), de Spaanse mysticus en karmeliet.

Hij was de eerste Italiaan die de hervormbeweging van H. Petrus van Alcantara volgde (feest 18 oktober). Giovanni stond bekend om zijn ascese, stilte en gehoorzaamheid en werd al snel novicenmeester en tot priester gewijd. Hij leefde in absolute armoede, intens en extatisch gebedsleven en was in staat tot bilocatie en levitaties tijdens gebed.

Hij leefde naar strikte gehoorzaamheid en stichtte een klooster bij Piemonte en werd in 1702 provinciaal toen de kloosters in Italië niet meer onder gezag van de Spaanse kloosters vielen. Hij besliste dat nooit een bedelaar geweigerd mocht worden, ook niet bij bittere schaarste. In dat laatste geval gaf hij meestal zijn eigen maaltijd weg.

Toen zijn termijn als provinciaal afliep, legde hij zich geheel toe tot de biecht en tot zelfgeseling en versterving.

In het Castello Aragonese in Ischia, een eiland bij Napels waar hij geboren was, is een kleine kapel aan hem gewijd waar zijn lichaam rust in een glazen schrijn.

Van Ischia is hij ook de patroonheilige en zijn feestdag wordt daar gevierd met een speciale mis en processie.

Bronnen en meer informatie:

http://www.dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&localdate=20160305&id=589

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-john-joseph-of-the-cross/ (met audio)

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=191

http://www.ewtn.com/library/MARY/JOHNJOE.HTM

http://www.newadvent.org/cathen/08466a.htm

http://ucatholic.com/saints/john-joseph-of-the-cross/

http://www.roman-catholic-saints.com/john-joseph-of-the-cross.html (afbeelding klopt niet, deze is van Johannes van het Kruis)

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Joseph_of_the_Cross

 

Achtergronden: 

Veel foto’s uit de kapel in Ischia

http://www.franciscaansebeweging.nl/content/over-de-beweging/inspiratie-uit-het-begin/de-orde-van-de-minderbroeders/147/