28 februari

Z. Daniel BrottierZ. Daniel Brottier (1876-1936), priester en missionaris.

Daniel was enkele jaren docent voordat hij priester werd en intrad bij de Paters van de H. Geest (spiritijnen). Hij werd naar Senegal werd gestuurd als missionaris, waar hij zich acht jaar lang sterk maakte voor de jeugd en voor een kathedraal in Dakar. Wegens gezondheidsproblemen keerde hij terug.

In WOI werd hij actief als vrijwillige aalmoezenier. Hij stond alle vier jaar lang soldaten bij op slagvelden en in loopgraven van Lotharingen, de Somme, Verdun en in Vlaanderen, waar hij wonderwel niet gewond raakte.

Voor zijn moed en inzet ontving hij de Croix de Guerre (het Franse Oorlogskruis, onderscheiding voor moed) en de Nationale Orde van het Legioen van Eer (de hoogste Franse nationale onderscheiding).

Na de oorlog zette hij zich in voor oud-strijders en stichtte in 1923 een weeshuis in Auteuil, een buitenwijk van Parijs. Daar werkte hij nog dertien jaar en kreeg hij de eretitel Vader der Wezen. De kathedraal van Dakar werd drie weken voor zijn dood ingewijd.

Omdat hij een grote devotie had voor H. Théresia van Lisieux, werd hij in de door hem gebouwde kapel van St. Thérèse in Auteuil begraven – deze kapel had hij in 1925 laten bouwen bij haar heiligverklaring. Bij zijn dood kwamen 15000 mensen hem eren. In 1984 werd hij zalig verklaard.

De Duquesne University in Pittsburg (VS), die gesticht is door paters van de H. Geest, heeft een gebouw naar Daniel genoemd, Brottier Hall, een appartementencomplex voor studenten.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/28/02-28-1936-daniel.php

https://www.clairval.com/index.php/nl/brief-nl/?id=5200814

 

Engelstalig:

http://spiritanroma.org/world/wwwroot/cssphistmission/D.Brottier%20.html

http://www.spiritanroma.org/about/members-congregation/brottier/

https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Brottier

http://catholicsaints.info/blessed-daniel-brottier/

https://www.franciscanmedia.org/blessed-daniel-brottier/ (met audio)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Congregatie_van_de_Paters_van_de_Heilige_Geest

http://www.duq.edu/Documents/residence-life/_pdf/Brottier_Hall_Brochure.pdf