27 februari

H. Gabriél van de Moeder van SmartenH. Gabriël van Moeder van Smarten (1838-1862), student en patroonheilige van de jeugd.

Gabriël, geboren Francesco Possenti, werd geboren in Assisi, en leidde net als Franciscus van Assisi (naar wie hij genoemd was) een werelds en onbezorgd leven in een rijk gezin. Hij danste en acteerde graag en was de knapste jongen van de klas, tot hij ziek werd en zijn oudste zus overleed en hij besloot priester te worden.

Hij trad op zijn 17e in bij de paters Passionisten (gesticht door H. Paulus van het Kruis) nadat hij geweigerd was bij de jezuïeten en nam de naam Gabriël van de Moeder van Smarten aan (in het Italiaans voluit: Gabriele Dell Addolorata), naar de aartsengel Gabriël die Maria de Blijde Boodschap bracht. In de spiritualiteit van de passionisten staat het lijden van Jezus Christus centraal. Gabriël richtte zich in zijn geestelijk leven steeds tot Maria en haar lijden om het lijden van Christus, de Maria van Smarten dus.

Hij stierf aan tuberculose voordat hij tot priester kon worden gewijd. Hij liet in zijn geestelijk leven zien hoe je ‘gewoon’ heilig kunt zijn door aandacht en vrede te hebben in de dingen die je doet en je ontzegt.

Hij werd bijgezet in de kerk van Abruzzo in een glazen schrijn dat een heiligdom en een bedevaartplaats is geworden:  Santuario di San Gabriele dell’Addolorata aan de voet van de Gran Sasso in Isola del Gran Sasso d’Italia. Hij werd al in 1908 zalig en in 1920 heilig verklaard.

Hij is uitgeroepen tot patroon van de jeugd, samen met H. Johannes Berchmans (feest 26 november), H. Aloysius Gonzaga (feest 21 juni) en H. Stanislas Kotska (feest 13 november).

De Haagse voetbalclub GDA werd in 1922 bij de oprichting naar Gabriël genoemd: Gabriël Dell Addolorata werd afgekort. De passioniste H. Gemma Galgani (feest 11 april) werd genezen van tuberculose op voorspraak van Gabriël.

 

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/27/02-27-1862-gabriele.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gabri%C3%ABl_van_de_Moeder_van_Smarten

 

Engelstalig:

https://stgabriel.wordpress.com/

http://catholicsaints.info/saint-gabriel-of-our-lady-of-sorrows/

https://www.franciscanmedia.org/saint-gabriel-of-our-lady-of-sorrows/ (met audio)

http://www.newadvent.org/cathen/06330c.htm

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2015-02-27

https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_of_Our_Lady_of_Sorrows

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-gabriel-francis-possenti

 

Achtergronden:

http://dehaagsevoetbalhistorie.nl/club/gda__1922_1999_/ (over voetbalvereniging GDA)

https://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=138877055 (over het graf van Gabriël)

http://www.heiligen.net/heiligen/09/15/09-15-0033-maria.php (over Maria van Smarten)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Smarten

http://www.marypages.com/ZevenSmarten.htm (rozenhoedje van de zeven smarten van Maria)

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Gabriel%27s_shrine