27 februari

H. Gregorius van Narek (ca. 950-1003), dichter, mysticus en kerkleraar

Gregorius van Narek (Krikor Narekatsi of Grigor Narekatsi) kwam uit het koninkrijk Vaspoerakan, in het huidige Armenië (Oost-Turkije). Hij behoort tot de Armeens Orthodoxe kerk, die toen nog niet geünieerd was met de kerk van Rome. De Armeens Katholieke Kerk ontstond in de 16e eeuw, die inmiddels wel met Rome is geünieerd.

Zijn vader was bisschop Khosrov en zijn moeder, Anania Vartabed, abdis van het klooster in Narek; in die tijd was er nog geen celibaatsplicht. Ook Gregorius werd al jong in het klooster opgevoed en hij bleek een muzikaal en literair talent te zijn.

Hij ontwikkelde zich daarnaast in de wiskunde, geometrie, astronomie en theologie en werd priester gewijd toen hij 25 jaar oud was. In het klooster van Narek was hij docent aan de kloosterschool en kon hij kennis putten uit de grote bibliotheek. Hij werd waakzaam genoemd, omdat hij ’s nachts veel bad.

Gregorius staat bekend als één van de grootste dichters van zijn tijd en om zijn commentaren op het Hooglied. Zijn hoofdwerk is het Boek der Klaagzangen met 95 mystieke gebeden.

Enkele van deze gebeden, die alle ‘Gesprek met God vanuit de diepte van het hart’ heten, zijn op muziek gezet voor koren door Alfred Schnittke. Daarnaast heeft Gregorius vele brieven en hymnes, traktaten en muziek nagelaten. Veel gebeden die hij geschreven heeft zijn opgenomen in de Goddelijke Liturgie van de Armeense kerken.

Het graf van Gregorius werd vernietigd tijdens de Armeense genocide van 1915. Tijdens de honderdste herdenking daarvan, op 12 april 2015, verklaarde Paus Franciscus hem heilig en verhief hem tegelijkertijd tot kerkleraar. Dit in aanwezigheid van bisschoppen van de Armeense ritus waarbij de paus een standbeeld van hem onthulde in de Vaticaanse tuinen.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/g/gregorius-van-narek

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=680&nws=3036

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=680&nws=3110

https://www.kn.nl/archief/nieuwe-kerkleraar-st-gregorius-van-narek/

https://www.kn.nl/archief/paus-armeense-genocide-duister-mysterie/

https://www.heiligen.net/heiligen/02/27/02-27-1003-gregorius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gregorius_van_Narek

Encycliek Redemptoris Mater (Moeder van de Verlosser) van paus Johannes Paulus II, waarin hij ook refereert naar Gregorius van Narek (zie deel 2, hoofdstuk 2) https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=713

 

Engelstalig:

https://stgregoryofnarek.org/our-patron-saint-st-gregory-of-narek/

http://www.stgregoryofnarek.am/

https://www.franciscanmedia.org/saint-gregory-of-narek/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_of_Narek

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienG/Gregor_von_Narek.html

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaspoerakan

https://nl.wikipedia.org/wiki/Armeens-Apostolische_Kerk

http://armenianhouse.org/grigor-narekatsi/narekatsi.html