25 februari

H. WalburgaH. Walburga van Heidenheim (ca. 710- 779), abdis en geloofsverkondiger.

Walburga (ook: Walburgis, Walpurgis van Eichstätt) was van Engelse afkomst (dochter van koning Richard) en ging in 748 op verzoek van H. Bonifatius (feest 5 juni) naar Duitsland om daar het geloof te verkondigen. Ook haar broers, Willibald en Wunibald werden missionarissen en later heilig verklaard. In Heidenheim stichtte Walburga een dubbelklooster (mannen- en vrouwenklooster), dat bekend stond als een centrum van cultuur en liefdadigheid. Walburga was zachtmoedig, geduldig en godsvruchtig.

Zij is bekend om de Walburga-olie, die jaarlijks bij Eichstätt van een rots stroomt waarop haar relieken zijn geplaatst. Het overbrengen van haar relieken naar Eichstätt gebeurde in de nacht van 30 april en 1 mei, die daarom de Walpurgisnacht wordt genoemd en het begin van de zomer markeert.

Overigens heeft het feest dat naar haar genoemd is weinig met Walburga zelf te maken, maar meer met oude vruchtbaarheidsfeesten met heidense rituelen waarbij vreugdevuren werden ontstoken om het begin van de lente te markeren.

Von Goethe schreef het gedicht ‘Die erste Walpurgisnacht’ dat door Felix Mendelssohn op muziek is gezet en dat gaat over druïden die hun heidense rituelen uitvoeren in tijden dat het christendom zich aan het verspreiden was.

Walburga is o.a. patrones van het bisdom Eichstätt, van zeelieden, boeren en huisdieren. Volgens de legende wist zij een wilde hond met haar liefde te temmen, en daarom wordt ze aangeroepen bij hondsdolheid (evenals bij oogkwalen, pest, hoest en andere kwalen). In Nederland zijn vele kerken naar haar vernoemd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/25/02-25-0779-walburgis.php

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/38

http://www.parochiewalburga.nl/Geschiedenis/Heilige_Walburga.aspx

https://nl.wikipedia.org/wiki/Walburga

http://www.absolutefacts.nl/opinie/jcm-wiesman/walburgskerk-heilige-walburga.htm

 

Engelstalig:

http://www.walburga.org/index.php/about/benedictine-saints/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=209

http://www.newadvent.org/cathen/15526b.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Walpurgisnacht_(feest)

https://en.wikipedia.org/wiki/Die_erste_Walpurgisnacht