24 februari

H. Ethelbert van Kent2H. Ethelbert van Kent (552-616), koning.

Ethelbert was koning van Kent en gehuwd met Bertha, dochter van de Franse koning Charibert. Zij was christelijk en nam haar eigen geestelijke, Liudhard, mee naar Engeland. De H. Augustinus van Canterbury , die in 596 door paus Gregorius de Grote naar Engeland was gestuurd om daar te prediken, had veel aan de invloed van Bertha te danken.

Ethelbert bekeerde zich tot het christendom, en liet zich dopen in 597. Hij werd daardoor de eerste christelijke koning van Engeland en liet de kerk in Canterbury bouwen, waar Augustinus eerste aartsbisschop van werd. Ook vaardigde hij wetten uit die de geestelijkheid beschermde. Canterbury werd hierdoor de moederkerk van Engeland en Augustinus kreeg de kans om (met nog veertig andere missionarissen) vele Engelsen te bekeren dankzij de inspanningen van Ethelbert.

Ethelbert kreeg eenheid in zijn rijk door op zijn beurt plaatselijke koningen te bekeren in plaats van ze te bevechten, bevorderde de prediking, zorg voor de armen en liet vele kerken bouwen. Hij vestigde in 604 een bisschoppelijke zetel in Londen en liet daar onder andere de (later nog vijf maal herbouwde) St. Pauls in Londen bouwen.

Ethelbert liet een geschreven wetboek na voor Kent, het vroegste in een Angelsaksisch koninkrijk. Het voorzag in de bescherming van de Kerk en eiste een hoge vergoeding voor schade aan kerken.

Hij stierf in 616 en werd onofficieel vereerd in Canterbury. Vanaf de 13e eeuw werd zijn feestdag op de kalenders vermeld. Zijn feestdag is later verplaatst naar 25 februari, maar staat op veel kalenders nog op 24 februari.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/24/02-24-0616-ethelbert.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%86thelberht_van_Kent

 

Engelstalig:

http://www.stethelberts.org.uk/about-st-ethelbert.html

http://catholicsaints.info/saint-ethelbert-of-kent/

http://www.catholicherald.co.uk/commentandblogs/2016/02/29/king-ethelbert-the-christian-monarch-whose-influence-is-barely-acknowledged-today/

http://celticsaints.org/2014/0224a.html

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-ethelbert/

http://www.newadvent.org/cathen/05553b.htm (over Ethelbert)

http://www.newadvent.org/cathen/02519a.htm (over Bertha)

http://www.newadvent.org/cathen/02081a.htm (over Augustinus van Caterbury)

http://www.christianity.com/church/church-history/timeline/601-900/ethelbert-1st-christian-king-of-kent-11629721.html

https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86thelberht_of_Kent

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Augustine’s_Abbey