22 februari

H. Margaretha van Cortona2H. Margaretha van Cortona (1247-1297), boetelinge en mystica.

Margaretha (ook: Margherita) is beschermheilige van Cortona, alleenstaande vrouwen, berouwvolle prostituees, vroedvrouwen, daklozen, psychiatrische patiënten en boetelingen en beschermt tegen verleidingen.

Ze liep met zestien jaar van huis weg, omdat ze niet met haar stiefmoeder overweg kon en woonde negen jaar samen met een kasteelheer, zonder met hem getrouwd te zijn, wat in haar tijd niet gebruikelijk was. Ze leefden in luxe en kregen samen een kind. Toen haar minnaar vermoord werd, bekeerde zij zich en ging openbaar boete doen door zich te geselen, haar schoonheid te verminken, haar zonden te belijden en streng te vasten.

Zij trad in 1288 toe tot de tertiarissen (de zgn. derde orde van H. Franciscus, die wel volgens de kloosterregel leeft, maar niet in een klooster woont) in Cortona. Daar kreeg zij na verloop van tijd visioenen en extases en navolgsters met wie zij een congregatie en een hospitaaltje stichtte en armen, zieken en behoeftigen hielp.

Ze bemiddelde tevens als vredestichter in het conflict tussen de Guelfi (loyaal aan de keizer, met name de adel) en de Ghibellini (die de paus steunden, met name rijke kooplieden). Ondanks alle hulp die zij anderen gaf en ondanks haar intense gebedsleven, bleef zij onderwerp van roddel en bleef ze onzeker. De laatste jaren van haar leven zonderde ze zich af in contemplatie en gebed, waarin ze ook te maken had met zgn. donkere nachten.

Ze wordt afgebeeld als franciscanes met boetesymbolen (doodshoofd, boetegordel, gesel) en een hond aan haar voeten, die verwijst naar de hond van haar minnaar, die diens lichaam in het bos had gevonden. Haar (ongeschonden) stoffelijke resten liggen in een schrijn in de Santa Margheritakerk even buiten Cortona op een heuvel. Margaretha werd in 1515 zalig en in 1728 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie: 

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/22/02-22-1297-margareta.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaretha_van_Cortona

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienM/Margareta_von_Cortona.htm

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-margaret-of-cortona/

http://www.newadvent.org/cathen/09653b.htm

https://www.ewtn.com/library/MARY/STMAGT.HTM

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=234

https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_of_Cortona

http://www.americancatholic.org/Features/Saints/Saint.aspx?id=1385 (met podcast)

Boek The Life of St. Margaret of Cortona: https://archive.org/details/thelifeofsaintma00giovuoft

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Margherita,_Cortona

http://www.en.cortonaguide.com/chiesa_di_santa_margherita.html

http://www.cortonaweb.net/en/history/16-cortona-sanctuary

https://en.wikipedia.org/wiki/Guelphs_and_Ghibellines