14 februari

H. ValentijnH. Valentinus van Rome (overleden 269), bisschop en martelaar.

Valentinus is patroonheilige van geliefden, verloofden en jong gehuwden, hoewel onduidelijk is naar welke Valentinus wordt verwezen: naar de priester Valentinus, die jonge stellen hun zegen gaf en het blinde dochtertje van de stadhouder het licht weer in de ogen gaf, of naar de bisschop Valentinus van Terni, die onder keizer Claudius II een gehandicapt zoontje zou hebben genezen.

Waarschijnlijk gaat het om één en dezelfde heilige, want ze leefden ook in dezelfde periode in het oude Rome ten tijde van de christenvervolgingen. Hij hield hoog wat Jezus ons geleerd heeft (Joh. 13,34): “Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar ​liefhebben. Aan jullie ​liefde​ voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn ​leerlingen​ zijn.” Dat kostte hem zijn leven.

Valentinus huwde vele jonge stellen, ondanks een trouwverbod van keizer Claudius II, omdat die zoveel mogelijk jonge mannen voor zijn leger wilde ronselen en niet wilde dat die zich daarvan lieten weerhouden door een vrouw en gezin. Ook was Valentijn steun en toeverlaat voor christelijke veroordeelden in de gevangenis. De liefde ging bij Valentinus dus boven de wetten.

Hij werd gevangen genomen, omdat hij zelfs de keizer poogde te bekeren en hij de Romeinse goden afdeed als boze geesten. Hij werd hierom gemarteld en onthoofd. Hij zou in de gevangenis nog een briefje met zijn naam hebben achtergelaten bij het meisje dat hij genezen had – de oorsprong van het gebruik voor geliefden om elkaar op deze dag een al dan niet anoniem briefje te sturen. Al sinds de vierde eeuw staat een Valentinusbasiliek bij de Via Flaminia in Rome.

Valentijnsdag zou verbonden zijn aan het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia, omdat werd geloofd dat vogels voor het eerst rond die tijd met elkaar paarden; jongens en meisjes werden door een soort loterij aan elkaar toegewezen. Dit verband is echter nooit aangetoond.

Paus Gelasius I heeft in het jaar 496 wel deze Lupercaliafeesten expliciet verboden, maar deze dag niet ingesteld als feestdag voor Valentinus om dat feest te kerstenen en te fatsoeneren. Het vieren van Valentijnsdag is pas in de late Middeleeuwen ontstaan.

Geoffrey Chaucer, de auteur van de Canterbury Tales, schreef rond 1380 het gedicht Parliament of Fowls/Foules, waarin hij Valentijnsdag verbindt met de romantische liefde, hoewel het in zijn gedicht om de liefde tussen vogels gaat en niet tussen mensen. Kortom, wanneer Valentijn precies verbonden werd met de liefde is niet bekend.

Europese immigranten hebben in de 18e eeuw het feest van St. Valentijn meegenomen naar Amerika, waar het gecommercialiseerd werd en van daaruit weer geëxporteerd naar Europa.

In 1835 werden relieken van St. Valentijn door paus Gregorius XVI meegegeven aan de Ierse karmeliet John Spratt, die ze meenam naar Dublin naar de Whitefriar Street Church, waar ze werden ontvangen door aartsbisschop Murray. Na Spratts overlijden verdween de interesse, maar in de jaren ’50/’60 van de 20e eeuw kwamen de relieken bij een verbouwing weer tevoorschijn.

Valentijn afbeeld als kind-bisschop

Toen kregen de relieken een eigen altaar, waar sindsdien het hele jaar door stelletjes en echtparen in Dublin bij Valentijns relieken komen bidden en hem vragen om hen in hun leven bij elkaar te houden. Hier worden elk jaar op 14 februari speciale zegeningen en eucharistievieringen gehouden.

Relieken van St. Valentine bevinden zich ook in het oratorium in Birmingham, gesticht door kardinaal John Henry Newman.

Bronnen en meer informatie: 

https://mainzerbeobachter.com/2017/02/13/factcheck-valentijnsdag/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/14/02-14-0269-valentinus-rome.php

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/14/02-14-0269-valentinus-terni-1.php

http://katholiekgezin.nl/st-valentijn-heilige-van-de-liefde/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/02/14/waarom_vieren_wevalentijnop14februari-1-1206012/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijn_(heilige)

http://historiek.net/geschiedenis-van-valentijnsdag/47982/

https://www.nationalgeographic.nl/dieren/2015/02/14x-liefde-de-natuur

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/v/valentijnsdag

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/valentijn-wie-was-eigenlijk-de-patroonheilige-van-geliefden

Uitzending: Roderick zoekt licht over Valentijn

Uitzending over de schrijn in Dublin: Irish Saint Valentine’s statue hears lovers’ wishes

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/who-was-saint-valentine/

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Valentine

http://catholicsaints.info/saint-valentine-of-rome/

http://catholicsaints.info/the-golden-legend-the-life-of-saint-valentine/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=159

http://www1.cbn.com/st-valentine-real-story

http://www.history.com/this-day-in-history/st-valentine-beheaded

http://www.americancatholic.org/Features/ValentinesDay/origins.asp

http://www.newadvent.org/cathen/15254a.htm

http://www.carmelites.ie/stvalentine.html (over de reliekschrijn in Dublin)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lupercalia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Fowls

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/valentijnsdag-door-de-eeuwen-heen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong_van_valentijnsdag/

https://en.wikipedia.org/wiki/Valentine’s_Day