10 februari

H. Jose Sánchez del Rio (1913-1928), kindmartelaar.

Jose Luis Sánchez del Rio was een Mexicaanse jongen die tijdens de Cristero-oorlog werd geëxecuteerd. Hij was slechts 14 jaar oud. Hij was eerst gevangen gehouden in de sacristie van een kerk, gedwongen toe te kijken hoe een medestrijder werd opgehangen en werd vervolgens naar de gevangenis gebracht.

In de gevangenis bad hij de rozenkrans en schreef nog een brief naar zijn moeder. Het lukte zijn vader niet om op tijd een losgeld bij elkaar te krijgen. Voordat Jose Luis geëxecuteerd werd, werden zijn voetzolen afgesneden en werd hij gedwongen door zout te lopen naar zijn eigen graf; hij weigerde echter zijn geloof af te zweren tot een paar keer toe. Hij werd doodgeschoten toen hij herhaalde: “Lang leve Christus Koning, Lang leve Onze Vrouwe van Gaudalupe”. Zijn relieken zijn begraven in de Sacred heart Church van zijn geboortedorp Sahuayo.

Jose Luis nam deel aan de Cristero-oorlog, ook tegen de zin van zijn moeder en de rebellengeneraal Prudencio Mendoza, maar hij was zo vastbesloten te willen sterven voor Christus, dat hij vlaggendrager mocht worden. Hij werd door de Cristero’s als bijnaam Tarcisius genoemd, de heilige van de misdienaars.

De Cristero-oorlog is genoemd naar de Cristeros, de katholieke rebellen, die vochten tegen de regering van Mexico, die tegen de invloed van de katholieke clerus en kerkelijk gezag streed.

Tijdens de grondwet van 1917 waren uitingen van het katholieke geloof verboden, maar vanaf 1924 kwam de katholieke organisatie Liga ter Verdediging van de Godsdienstvrijheid daartegen in verzet. Dit mondde uit in een bloedige oorlog. Deze oorlog is verfilmd als For Greater Glory (ook: “Cristiada”). De Cristero’s hadden de strijdkreet ‘Viva Cristo Rey’ (Leve Christus Koning); met die strijdkreet op de lippen stierf Jose Luis toen hij werd vermoord.

Hij stierf op 10 februari en wordt op die dag in Mexico vereerd. Samen met acht anderen, samen de Martelaren van Guadalupe genoemd (ook: HH. José Anacleto González Flores en gezellen), wordt hij op 20 november vereerd, de dag van hun zaligverklaring in 2005. Er zijn nog vele andere slachtoffers van de Cristero-oorlog heilig verklaard; deze worden gezamenlijk op 21 mei vereerd (de Heiligen van de Cristero-oorlog).

In 2016 is Jose Luis heilig verklaard. Jose Luis is patroonheilige van vervolgde christenen, kinderen en kindsoldaten en adolescenten. In 2023 is een film over hem gemaakt: Mirando al Cielo.

Bronnen en meer informatie:

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=680&nws=3650

https://www.tongerlo.org/2016/06/06/de-zalige-jose-luis-sanchez-del-rio-een-jonge-martelaar-voor-christus/

https://optimisttotindekist.wordpress.com/2016/04/21/zalige-jose-sanchez-del-rio/

Film over José: Mirando al Cielo (met trailer)

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20051120_anacleto-gonzalez_en.html

https://catholicsaints.info/saint-jose-sanchez-del-rio/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_S%C3%A1nchez_del_R%C3%ADo

https://www.catholicnewsagency.com/news/14_yearold_mexican_martyr_to_be_beatified_sunday

https://www.catholicnewsagency.com/news/one-familys-unimaginable-suffering-paves-the-way-for-a-teens-sainthood-61117

http://denvercatholic.org/st-jose-de-jesus-sanchez-del-rio-boy-died-love-christ-king/

 

Achtergronden:

https://santuariojosesanchezdelrio.es.tl/_-HOME.htm (heiligdom, Spaanstalig)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cristero-oorlog

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plutarco_El%C3%ADas_Calles

https://en.wikipedia.org/wiki/Cristiada_(film)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sahuayo