08 februari

H. Girolamo Emiliani (1481-1537), patroonheilige van wezen en verlaten kinderen.

Girolamo (vertaald: Hiëronymus, Jerome) kwam uit een rijke familie en liep op zijn 15e van huis weg vlak nadat zijn vader was overleden. Hij werd in 1506 soldaat in Venetië, waar hij diende tijdens de Oorlog van de Heilige Liga en het fort Castelnuovo moest verdedigen (nabij Treviso). Hij werd gevangen genomen en aan kettingen in een kerker geworpen in 1511. Daar kwam hij tot inkeer, bad tot Maria en werd op wonderbaarlijke wijze bevrijd. Hij beschouwde dit als de verhoring van zijn gebed en hing als dank de ketenen bij het altaar van de Santa Maria Maggiorekerk van Treviso.

Nadat hij korte tijd militair leider van Treviso was, ging hij terug naar Venetië, onderwees zijn neefjes en ging studeren voor priester. Hij ontwikkelde voor de kinderen ook een eigen catechismus. Tijdens de grote hongersnood en pestepidemie in 1518 verzorgde hij vele zieken en verkocht al zijn spullen om voor eten te zorgen.

Hij bood daarnaast woonruimte aan de vele wezen in zijn eigen huis en begroef ’s nachts de doden. Hij stichtte een ziekenhuis, meerdere weeshuizen en een opvanghuis voor berouwvolle prostituees, daartoe aangemoedigd door H. Cajetanus van Thiene.

In 1532 stichtte hij met twee andere priesters de congregatie Reguliere Paters van Somasca (in de volksmond Somaschi). In 1540 kreeg hij officiele goedkeuring van paus Paulus III en breidde hun werk zich uit tot in twaalf landen.

Girolamo werd in 1747 zalig en in 1767 heilig verklaard. In 1928 werd hij officieel uitgeroepen tot patroonheilige van wezen en verlaten kinderen door paus Pius XI. In Amerika wordt zijn feestdag ook wel op 9 februari gevierd, waar de Somascan Fathers en Brothers nog steeds actief zijn. In de St. Pieterbasiliek in Rome staat een standbeeld van hem in een nis.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/08/02-08-1537-hieronymus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hi%C3%ABronymus_Emiliani

 

Engelstalig:

http://www.somascans.org/our%20founder.htm

http://www.somascans.org/his%20life.htm

https://www.franciscanmedia.org/saint-jerome-emiliani/ (met audio)

http://catholicsaints.info/saint-jerome-emiliani/

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-jerome-emiliani/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerolamo_Emiliani

http://www.newadvent.org/cathen/08343a.htm

https://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-jerome-emiliani

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_van_de_Liga_van_Kamerijk

http://www.somascans.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Somaschi_Fathers

http://stpetersbasilica.info/Statues/Founders/JeromeEmiliani/Jerome%20Emiliani.htm

https://www.eccolecco.it/en/art-and-culture/lecco-churches/st-girolamo-emiliani-sanctuary/