06 februari

H. Amandus van Maastricht (ca. 584-679), patroonheilige van Vlaanderen en bisschop van Maastricht.

Amandus wordt wel Apostel van Vlaanderen genoemd wegens zijn missionaire activiteiten. Hij werd geboren in Poitou, ten zuid-westen van Parijs bij Nantes, en werd al jong kluizenaar (dit hield hij 15 jaar vol) en monnik in de abdij van St. Martinus in Tours.

Zijn familie was daar zeer op tegen en probeerde hem zelfs (tevergeefs) te ontvoeren bij zijn inkleding. In 628 werd hij missionair bisschop en begon rond te trekken als prediker; vanuit Frankrijk naar Vlaanderen, Oostenrijk en Duitsland en stichtte onderweg vele kerken en kloosters, o.a. in Gent.

In Gent werd hij bekend om het wonder waarbij hij een gehangene tot leven wekte, op de later naar hem genoemde Sint-Amandsberg. Hij stichtte tussen 633-639 het klooster bij Elnone-en-Pevele in Noord-Frankrijk (abdij van Elno), dat later naar Amadus genoemd werd, op grondgebied dat hij hem geschonken was door koning Dagobert I, waar hij vier jaar eerste abt van was en waar omheen het stadje Saint-Amand-les-Eaux zou groeien. Dit klooster was beroemd om zijn kloosterschool.

In 647 werd hij tot bisschop van Maastricht benoemd door koning Sigibert III om de onwillige en slappe clerus aan te pakken, maar door veel tegenwerking heeft hij dit niet lang volgehouden; slechts tot 650.

Amandus wordt in verband gebracht met meerdere heiligen. Hij zette het kerstenen van Vlaanderen voort in de voetsporen van H. Eligius/St. Eloy; kreeg zijn opleiding in de abdij van Luxeuil die gesticht was door H. Columbanus en doopte H. Alena van Vorst. De H. Aldegonde van Maubeuge bekeerde zich na een preek van Amandus en kreeg van hem de sluier.

Amandus is verder bekend als geestelijk raadgever van Ida (Itta) van Nijvel, die op zijn advies de abdij van Nijvel stichtte, waar haar dochter H. Gertrudis van Nijvel eerste abdis van werd. H. Bavo van Gent bekeerde zich na een ontmoeting met Amandus en werd zijn volgeling. Amandus stierf na nog enkele omzwervingen in zijn abdij van Elnone/abdij van Saint-Amand.

Amandus is patroonheilige van Vlaanderen, brouwers en wijnhandelaren en wordt aangeroepen bij vele ziekten (met name reuma, verlamming en huidziekten, oogziekten en blindheid). De draak in zijn iconografie verwijst naar de heidenen die hij wist te bekeren en de heidense rituelen die hij wist te bezweren.

 

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amandus_(heilige)

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/06/02-06-0675-amandus.php

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/a/amandus-van-elnon

https://www.rhcl.nl/files/5114/1647/6056/Bisschop_Amandus_van_Maastricht.pdf

http://www.sintamandusschoolmeulebeke.be/wp-content/uploads/2012/03/Het-levensverhaal-van-Sint-Amandus.pdf

http://www.stanny-van-grasdorff.be/webdesign/de%20heilige%20amandus.html

http://www.noviomagus.info/amandus.htm

https://www.kerknet.be/parochie-aalst-hopparochie/informatie/amandus-onze-patroonheilige

https://fsspx.be/nl/h-amandus-6-februari

https://nl.crc-resurrection.org/heiligen/van-de-oudheid-tot-de-19de-eeuw/de-h-amandus-en-de-kerstening-van-de-lage-landen.html

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Amandus

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-amandus-bishop-and-confessor/

http://catholicsaints.info/saint-amand-of-maastricht/

http://www.newadvent.org/cathen/01380b.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Amandsberg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Amandsabdij

https://nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Amand-les-Eaux

https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Amand-les-Eaux

https://en.wikipedia.org/wiki/Itta_of_Metz

https://web.archive.org/web/20060502123002/http://www.harmoniesaintamand.com/ville/histoire.htm