03 februari

H. Marie Rivier (1768-1838), stichteres

Marie, ook bekend als Anne-Marie en als kind Marinette genoemd, was geboren in de Ardèche in Montpezat-sous-Bauzon in Frankrijk. Ze raakte kreupel toen ze nog maar zestien maanden oud was en bij een val haar heup brak. Door aanhoudend gebed van haar moeder bij een Piëta-beeld in een kapelletje, waar zij haar dochter dagelijks naartoe droeg, genas ze in 1774 en kon ze weer lopen.

Ze ontwikkelde zo een sterke devotie voor Maria. Op haar 17e wilde ze graag intreden bij de Zusters van de Notre Dame, maar wegens haar slechte gezondheid werd ze geweigerd; ze had nl. ook rachitis en was daarom erg klein. Ze werd Dominicaans en Franciscaans Tertiair en een jaar later besloot ze voor de armen te zorgen en even daarna een school te stichten, waarbij ze onvoorwaardelijke liefde schonk en geen onderscheid in afkomst maakte.

Tijdens de Franse Revolutie hield ze geheime religieuze bijeenkomsten op zondag bij haar thuis. Helaas werd in 1794 haar school gesloten en werd ze weggestuurd. Marie stond echter bekend om haar vurige liefde voor Jezus en Maria en wist geestdriftig en overtuigend het geloof te verkondigen.

Ondanks alle tegenwerkingen en ondanks het antireligieuze klimaat van het Frankrijk van toen, stichtte ze twee jaar later een eigen congregatie op het feest van de Presentatie van Maria (21 november), en noemde zich daarom daarnaar: de Zusters van de Presentatie van Maria, ook bekend als de Witte Dames.

Deze congregatie werd in 1801 goedgekeurd; dat was mogelijk door het concordaat tussen Napoleon en paus Pius VII, die daarin vastlegden dat het katholicisme de godsdienst van de meerderheid van de Fransen was, waardoor de katholieken weer vrijheid van godsdienst kenden.

In 1815 verhuisde het grootste deel van de gemeenschap van Thueyts naar Bourg-Saint-Andéol. De zusters van de Presentatie van Maria bleven zich inzetten voor (godsdienst-)onderwijs, evangelisatie en zorg voor wezen en verlatenen.
Ook in Amerika zijn de zusters neergestreken en stonden aan de wieg van de Rivier Universiteit in Nashua (ten noorden van Boston), waar Marie alom tegenwoordig is in vele afbeeldingen (ramen en standbeelden).

Bij haar overlijden bestonden er al 114 huizen en meer dan 300 zusters; tot op heden zijn ze actief, verspreid over de wereld. Ze werd bij haar zaligverklaring in 1982 door Johannes Paulus II een Profeet voor onze Tijd genoemd.

Marie werd op 15 mei 2022 heilig verklaard. Haar relieken worden bewaard in de kapel van het moederhuis in Bourg-Saint-Andéol, het couvent Présentation de Marie, waar zij was overleden.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/franse-zuster-marie-rivier-wordt-heilig

https://newmascotcostumessupply.com/ru-denl/wiki/Marie_Rivier

http://presentationdemarie.org/presentation-de-marie/marie-rivier-fondatrice#qui

http://presentationdemarie.org/lieu/bourg-saint-andeol

 

Engelstalig:

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2021-12/pope-francis-vatican-saints-decrees-miracles-rivier-virtues.html

https://soeurs-de-la-presentation-de-marie.org/pom/en/marie-rivier/

https://presentationofmary-usa.org/marie-rivier

https://en.wikipedia.org/wiki/Anne-Marie_Rivier

http://userpage.fu-berlin.de/~vlaisney/lettres/en/97/i28089710597.htm

https://catholicsaints.info/blessed-marie-rivier/

 

Achtergronden:

http://presentationdemarie.org/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkerstening_(Franse_Revolutie)

http://www.heiligen.net/wb/franserevolutie.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Concordaat_van_15_juli_1801

https://www.rivier.edu/regina-library/archives-art-gallery/archives/university-history/

https://www.rivier.edu/news/celebrating-the-universitys-namesake/