Vind hier iedere dag een korte bio over een heilige van vandaag. Klik bovenaan op Heilige van de Dag en er volgt een uitklapmenu waarop u de maand en datum kunt aanklikken. Elke dag wordt een heilige in het zonnetje gezet, tevens op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Mastodon en actuele nieuwsberichten vindt u onder Heiligen in het Nieuws.
Wilt u online een goede heiligenkalender raadplegen, neem dan eens een kijkje op de Heiligensite van pater Dries van den Akker s.j. Daarop staan duizenden heiligen en heel veel achtergrondinformatie. Helaas is hij op 30 oktober 2022 overleden. Ik beschouw hem als patroonheilige van alle hagiografen en ben dankbaar voor alle informatie die hij verzameld heeft.
In 2019 benadrukte paus Franciscus in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Congregatie voor de Heiligverklaringen dat een wonder voorwaarde blijft voor een zalig- of heiligverklaring:
Zo’n wonder is de vinger van God. Zonder een duidelijke interventie van de Heer kunnen wij een heiligverklaring niet tot een positief einde brengen.
en:
Het grote aantal zalig- en heiligverklaringen is een teken dat heiligen geen onbereikbare mensen zijn, maar dicht bij ons zijn.
In 2009 hield paus Benedictus XVI in het kader van het Jaar van de Priester (2009-2010) een catechese over H. Jean Eudes en benadrukte daarbij het belang van de heiligen:
De heiligen zijn de ware interpretatie van de Heilige Schrift. De heiligen hebben in hun leven de waarheid van het Evangelie ervaren; zo helpen zij ons om het Evangelie te kennen en te begrijpen.
Bekijk hier de video in de nieuwe reeks over heiligen: “Niets is zo menselijk als heiligheid” van Katholiekleven.nl:
Hoe verloopt een heiligverklaring?
Voordat een overledene officieel door de paus heilig verklaard wordt, vindt een opeenvolging van onderzoekingen plaats. Aan elk stadium van onderzoek beantwoordt een ‘rang’ van kerkelijke erkenning. Er zijn vier stadia.
1 Wanneer een overleden gelovige geruime tijd na zijn of haar dood nog steeds verering geniet, kan er een officieel verzoek tot kerkelijke erkenning uitgaan naar de plaatselijke bisschop. Na een eerste vluchtige beschouwing wordt de overledene op een lijst geplaatst en aangeduid met – Dienaar Gods -.
2 Na onderzoek van levenswijze, teksten en wonderen van de ‘Dienaar Gods’ gaat er bericht naar de Heilige Stoel in Rome.
Wanneer daar de kwaliteit van het bisschoppelijk onderzoek wordt bevestigd is de vereerde opgeklommen tot- Eerbiedwaardige -.
3 Nu worden vooral de wonderen onderzocht die aan de voorspraak van de Eerbiedwaardige in de hemel worden toegeschreven. Wanneer de paus deze erkent wordt de vereerde persoon – Zalig – verklaard.
In feite houdt dit in dat de plaatselijke verering door de paus wordt goedgekeurd en erkend.
4 De zalige wordt – Heilig – wanneer de paus officieel de verering voor de hele wereldkerk goedkeurt en aanbeveelt.
Bron en meer informatie: http://www.heiligen.net/welkom_heilig.php
In 2017 introduceerde paus Franciscus de categorie ‘Offer van het leven’: als ‘snelweg naar de heiligverklaring’. Deze nieuwe categorie erkent een voortijdig overlijden als gevolg van het vrij en vrijwillig aanbieden van het leven als daad van naastenliefde. Daarom wordt soms ook gesproken over ‘martelaarschap uit liefdadigheid’. (Bron: Kerknet)
Lees ook eens:
Fabriek voor unieke meesterwerken, een artikel over de grote hoeveelheid zaligen en heiligen onder het pontificaat van paus Johannes Paulus II.
Paus Franciscus is recordhouder aantal heiligverklaringen, artikel van 1 november 2018
De (patroon-)heilige uithangen, een uitgebreid hoofdstuk over de geschiedenis van heiligen en didactische suggesties, uitgewerkt door de Katholieke Universiteit Leuven